Bahan-bahan ( 2 org )
- 250 gm mee kuning
- lebih kurang 40-50 gm tauge
- *KUAH*
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 1 sudu minyak masak
- 1cm halia ditumbuk
- 3 sudu kicap manis
- 3 sudu sos tiram
- 1 sk kicap pekat
- 1 sk pati ikan bilis (guna brand tumix..promote nampak..)
- sedikit lada sulah
- 1 cawan air
- garam dan sedikit gula kalau perlu ikut secukup rasa
- *SUP*
- 1 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 3 cawan air
- 1 kiub pati ikan bilis
- fish cake dan fish ball
- sedikit lada sulah dan garam
Cara-cara
- Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan dan garing... Keluarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dapat minyak bawang putih....
- Dengan minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air dan kicap pekat. Biar mendidih...
- Masukkan lada sulah, pati ikan bilis, garam dan gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
- *SUP*
- Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake dan sikit garam... biar mendidih dan siap...
- Celur mee dan tauge.. tapis...letak kat pinggan dan tuang kuah kicap..... tabur dengan daun bawang, bawang putih goreng... Siap untuk dihidang......
- Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka makan dengan ayam hainan
Mee kari udang
Bahan-bahan ( 8-10 orang )- udang 1/2 kg
- mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
- rempah kari 2 senduk kecil
- cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
- bawang merah 6 ulas*
- bawang putih 3 ulas*
- halia 1/2 inci*
- kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)
- daun kari 1 tangkai
- tahu kering (yg macam dlm pic tu)
- udang kering sikit*
- asam keping dlm 2,3 keping
- pati santan RM1 (beli kat pasar je) @ kelapa parut sebijik
- Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api
Cara-cara
- Tumbuk bahan *
- Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.
- Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok. Tapi pic kat atas tu tak buang kulit sebab M..
- Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
- Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
- Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
- Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
- Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..
Puding Jagung
- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan jagung manis
- 3/4 cawan gula
- 3 cawan air
- 1 1/2 cawan susu cair
- Cara-cara
- Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
- Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
- Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
Bahan-bahannya
- 3 mangkuk nasi
- 3 s.b udang kering
- 4 biji cili padi..nak pedas tambah lg.
- 2 ulas bwg putih
- 1 s.b cili kering mesin
- lobak merah ..potong dadu
- 4 biji kacang buncis
- 1 kntum bunga kantan ..hiris nipis
- 3 s.b sos tomato
- 3 s.b kicap manis
- isi ayam,udang @ sotong..ikut suka
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
- 2 biji telur
- Tumbuk/kisar udang kering,bawang putih dan cili padi.
- tumis bhn yg ditumbuk tadi bersama cili kering mesin.
- setelah garing masukkan masukkan isi ayam,udang, sotong, lobak merah dan kacang buncis.
- kemudian masukkan telur,kacau rata dan masukkan nasi.letak kan garam,sos tomato & kicap.
- setelah masak semuanya,baru masukkan bunga kantan yg telah dihiris nipis tadi.
- siap utk dihidang.makan panas2 dgn aroma bunga kantan yg sggh menyelerakan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan