elegance

SELAMAT DATANG KE BLOG ELEGANCE

Rabu, 13 Jun 2012

pulut durian

Musim durian nampaknya telah kembali di Malaysia... balik kerja sepanjang perjalanan ada saje orang jual durian. Masa tu lah teringat nak makan pulut durian...jum kita makan pulut durian.

Bahan-bahan:
Beras pulut(secukupnya) ~ rendam 3 jam atau lebih
Isi durian atau lempuk durian secukupnya
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 helai daun pandan
Gula dan garam.
Cara penyediaan:
1. Toskan beras pulut yang telah direndam dan kemudian kukus sehingga masak (Pulut ini saya kukus kosong tanpa letak santan dan garam).
2. Untuk kuah/santan :~ Masak santan bersama air, daun pandan, gula dan sedikit garam.

3. Kacau diatas api yang perlahan sehingga mendidih.

4. Masukkan isi durian/lempuk, kacau rata. Kalau manisnya sudah menepati citarasa, bolehlah diangkat (boleh juga kalau nak letak isi durian kemudian, masak kuah sahaja. Tapi saya suka masakkan sekali durian dgn kuahnya).

** Kalau suka boleh juga campurkan dengan gula merah/gula
melaka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan